مقدمه
تست التراسونیک UT بر اساس امواج فراصوت متمرکز است. به گونه ای که این امواج که توسط دستگاه تولید شده و از محدوده شنوایی انسان ( بین ۲۰ هرتز تا ۲۰ کیلو هرترز) خارج است ، سپس امواجی که توسط مبدل تولید شده اند به درون قطعه فرستاده می شوند و منعکس می شوند و بدین صورت می توان عیوب سطحی و زیر سطحی درون قطعه را مشاهده کرد.
کاربرد تست التراسونیک UT
تست التراسونیک UT روشی غیرمخرب است که در آن امواج فراصوت به طرف قطعه فرستاده شده و بدین ترتیب عیوب سطحی و زیرسطحی ماده مشخص می شود . مکانیزم عملکرد آن به این صورت است که سرعت صوت در مواد مختلف متفاوت است لذا به تغییر سرعت صوت در قطعه به عیب درون آن پی خواهیم برد.
تست التراسونیک UT به دلیل قدرت نفوذ بالای امواج فراصوتی، حساسیت بالای تجهیزات مربوط به آن، هزینه های نسبتا پایین و سرعت عمل مناسب در کنترل کیفیت محصولات فرآیند های تولید مانند قبیل کشش، نورد، فورجینگ یا آهنگری و اکستروژن دارای محبوبیت زیادی است.
از دیگر کابردهای تست التراسونیک UT در تشخیص عیوب جوش در پروسه بازرسی جوش ویا تست جوش است که نسبت به سایر کاربردهای تست UT متداول تر است.
نحوه کار تست التراسونیک UT
در تست التراسونیک امواج با فرکانس ۵ تا ۲۵ مگاهرتز توسط مبدل تولید می شوند و به داخل قطعه مورد تست هدایت می شوند و هنگامی که این امواج در مسیر حرکت خود به عیوب احتمال موجود در قطعه مانند تخلخل ، ترک و ناخالصیهای حبس شده برخورد می کنند ، منعکس می شوند و بازتاب امواج فراصوت که از ماده مورد تست ساطع می شوند پس از تبدیل ، به صورت سیگنال در صفحه نمایشگر نشان داده می شود که بازرس جوش با تحلیل این سیگنال ها می تواند به مکان ، عمق و سایز عیب احتمالی در جوش پی ببرد.